IST:N JULKILAUSUMA LÄHI-IDÄN UUDESTA SODASTA

tiistaina 31. lokakuuta 2023

1 Hamasin ja muiden vastarintajärjestöjen 7. lokakuuta käynnistämät hyökkäykset olivat varoitus siitä, ettei Lähi-idässä voi tulla rauha ennen kuin Palestiinan kysymys on ratkaistu. Mutta Israelin ja sen Yhdysvaltain johtamien läntisten liittolaisten reaktio on käynnistää uusi imperialistinen sota. Israelin puolustusvoimien hyökkäys Gazaan on jo nyt aiheuttanut tuhansien siviilien kuoleman sekä valtavaa tuhoa ja häiriöitä tavallisten ihmisten elämään.

2 Liberaalista ja reformistisesta vasemmistosta on liian moni kiirehtinyt omien hallitustensa mukaan tuomitsemaan Hamasin ja vakuuttamaan Israelin oikeutta itsepuolustukseen. Tiedotusvälineissä tulvivat tarinat julmuuksista ovat hämärtäneet, mitä 7. lokakuuta todella tapahtui. Sortajan ja sorretun yhteenotossa ei kuitenkaan voi olla tasapuolisuutta tai samanarvoisuutta. Me tuemme Palestiinan kansan itsemääräämisoikeutta ja oikeutta käydä aseellista taistelua Israelin kolonialistista siirtokuntalaisvaltiota vastaan.

3 Benjamin Netanyahun korruptoitunut äärioikeistohallitus on Bidenin hallinnon tukemana tavoitellut suhteiden ”normalisoimista” Saudi-Arabiaan sen jälkeen, kun se solmi ”Abraham-sopimukset” Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja Bahrainin kanssa vuonna 2020. Netanyahu pyrki marginalisoimaan palestiinalaiset peluuttamalla Hamasia palestiinalaishallintoa vastaan samalla kun sionistisiirtokuntalaiset ja Israelin asevoimat ovat jatkaneet maananastuksia ja palestiinalaisten häätämisiä Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa.

4 Iskut 7. lokakuuta ovat osoittaneet julmasti, ettei palestiinalaisia voi sivuuttaa tai marginalisoida. Ne ovat myös nöyryyttäneet Israelin armeijaa ja turvallisuusviranomaisia, jotka eivät ennakoineet hyökkäyksiä ja torjuivat niitä hitaasti. Israelin rasistisen johdon mukaan tuo tappio on rangaistava kostamalla näyttävästi.

5 Israelin äärioikeisto, jonka vaikutusvalta on Netanyahun aikana kasvanut valtavasti, näkee uuden sodan myös tilaisuutena toteuttaa sen unelma ”siirrosta” – palestiinalaisten joukkokarkotuksesta miehitetyiltä alueilta. Israelin asevoimien määräykset palestiinalaisille Gazassa siirtyä etelään kohti Egyptin rajaa on laajasti nähty ensimmäisenä askeleena toteuttaa tuo tavoite ajamalla palestiinalaiset Siinain erämaahan. USA on yrittänyt painostaa Egyptin hallitusta avaamaan rajan ja Netanyahu on yrittänyt vaikuttaa EU:hun jotta sekin painostaisi. Samaan aikaan siirtokuntalaiset ovat vauhdittaneet beduiinipaimenten häätöjä Länsirannalta. Lähi-idän hallitusten on varoitettava niin Israelia kuin länsivaltojakin, että toinen Nakba merkitsisi laajaa sotaa alueella.

6 USA, EU ja johtavat Länsi-Euroopan valtiot ovat kaikki kiirehtineet tukemaan Israelia paitsi sanoissa myös tukemalla sotilaallisesti – USA:n tapauksessa kahdella lentotukialusryhmällä, 2000:lla merijalkaväen sotilaalla ja ilmapuolustusjärjestelmillä. Bidenin hallinto on äänekkäästi yhdistänyt Hamasin ja Putinin ”demokratian” vihollisina. Muulle maailmalle tämä on vain korostanut sitä tekopyhyyttä, jolla USA ja Nato ovat käyneet sijaissotaa Venäjän kanssa. Ne tukevat ukrainalaisten oikeutta puolustaa itseään ja tuomitsevat Moskovan hyökkäyksen ja iskut siviilejä ja infrastruktuuria kohtaan samalla kun kiistävät palestiinalaisilta saman oikeuden ja sivuuttavat Israelin julmuudet.

7 Tosiasiassa Israel ja sen läntiset imperialistiset tukijat ovat haavoittuvassa asemassa. Jos Iran ja Hizbollah Libanonissa liittyisivät sotaan, Israelin asevoimat joutuisivat ahtaalle. USA kiirehtii suojelemaan omia joukkojaan ja tukikohtiaan alueella, vaikka sen tekemät iskut esimerkiksi kohteisiin Syyriassa ja Jemenissä voisivat ennakoida laajempaa sotaa, jota se pyrkii välttämään. Washington pyrkii myös käyttämään suhteita Kiinaan, jonka taloudellinen ja poliittinen vaikutusvalta Lähi-idässä on nopeasti kasvamassa. Sotilaallisen toiminnan astettainen voimistuminen alueella voisi pahentaa imperialistien välistä kilpailua maailman mitassa. Tämä on syynä USA:n ja monen muun hallituksen kasvavaan painostukseen Israelia kohtaan ryhtyä ”humanitaarisiin” toimenpiteisiin Gazan siviilien kärsimysten lievittämiseksi.

8 Gazan piiritys on synnyttänyt valtavan, maailmanlaajuisen Palestiina-solidaarisuusliikkeen jopa maissa, joissa sorto on voimakasta. Se on kehittynyt, vaikkaa viime vuosina ovat voimistuneet viralliset kampanjat leimata antisionismi antisemitismiksi sekä yritykset etenkin Euroopassa tehdä Palestiinalle osoitetusta solidaarisuudesta rikos.  Joissain maissa eskaloituminen ja kasvava Palestiina-solidaarisuusliike ovat saaneet seurakseen uuden tukahduttamisaallon ja muslimienvastaisen rasismin. Me vastustamme monien maiden mielenosoituskieltoja ja rasistisia hyökkäyksiä palestiinalais- ja muslimiväestöjä vastaan, joilta on evätty oikeus osoittaa mieltään ja joita on syytetty antisemitismistä. Mielenosoittajiin kuuluu eri puolilla maailmaa kasvava joukko juutalaisia, jotka eivät anna Israelille oikeutta puhua heidän nimissään. Me IS-suuntauksessa olemme aktiivisesti osallistuneet joukkomielenosoitusten järjestämiseen ja sitoudumme jatkamaan. Sosialistien on oltava liikkeen keskiössä, sillä se sisältää todellisen mahdollisuuden laadullisesti vahvistaa eri maissa vallankumouksellista vasemmistoa.

9 Nykyinen Palestiina-solidaarisuusliikkeessä on vaikuttavasti noussut kansan internationalismi, joka on antanut äänen syvälle vihalle hallitsevia luokkiamme kohtaan, jotka niin röyhkeästi ovat asettuneet sionismin puolelle. Paineen kohdistaminen hallituksiimme on avain. Polttopiste vaihtelee maittain, mutta vaatimukset, kuten Israelin suurlähettilään karkottaminen, voivat antaa konkreettiset keinot pakottaa hallitukset kääntymään.

10 Solidaarisuutta on osoitettava muutenkin kuin kaduilla. Joukkomielenosoituksia on vahvistettava suoralla ja asuinpaikkatoiminnalla ja vahvistamalla järjestäytynyttä työväenluokan voimaa. Boikottia, investointien poisvetämistä ja sanktioita ajava BDS-liike on joutunut valtion kasvavan hyökkäyksen kohteeksi viime vuosina. Ponnistuksia sen kasvattamiseksi on voimistettava. Palestiina-solidaarisuus ammattiliitoissa on erityisen tärkeätä. Yhtenäisyysintifadan aikana vuonna 2021 satamatyöläiset eri puolilla maailmaa Italiasta Etelä-Afrikkaan ja Yhdysvaltoihin estivät asetoimituksia Israeliin. Meidän on rakennettava tuolle esimerkille. Tuki Palestiinan vapaudelle on noussut uudelleenyliopistoissa ja militantti tuki boikotille, investointien poisvetämiselle ja sanktioille voi auttaa rakentamaan voimakasta opiskelijaliikettä.  Aktivistit voivat nostaa boikottia, investointien poisvetämistä ja sanktioita myös paikallisilla alueilla, esimerkiksi vaatimalla israelilaistuotteita pois marketeista.

11 Mitään ratkaisua Palestiinan kysymykseen ei voi olla niin kauan kuin Israelin sionistinen, kolonialistinen siirtokuntalaisvaltio on olemassa. Se perustuu rakenteellisesti palestiinalaisten karkottamiseen ja alistamiseen. Se ei voi elää rinnan rauhanomaisesti heidän kanssaan vaan sen on joko käytävä ikuista sotaa palestiinalaisia vastaan tai, kuten äärioikeisto vaatii, hävitettävä tai häädettävä heidät. 7. lokakuuta iskut osoittivat lisäksi, ettei tuo valtio voi taata edes omien juutalaisten kansalaistensa turvallisuutta, sionismin historiallista tavoitetta. Me kannatamme Palestiinan kansallisen liikkeen alkuperäistä visiota maallisesta demokraattisesta valtiota Israelissa ja miehitetyillä alueilla, missä arabit ja juutalaiset, muslimit, kristityt ja uskonnottomat voivat elää rauhanomaisesti rinnan yhtäläisin oikeuksin. Näemme hyvin merkittävänä sen, että Palestiinassa on noussut uusi radikaalien militanttien polvi, joka hylkää epäonnistuneen ajatuksen kahdesta valtiosta ja palestiinalaishallinnon korruptoituneen huijauksen ja joka pyrkii rakentamaan aiempien intifadojen joukkovastarintaa.

12 Palestiinalaisten vastarinta on olennainen edellytys tuon valtion saavuttamiselle. Mutta koko arabimaailman voima on saatava liikkeelle läntisen imperialismin vahtikoiran, Israelin, lyömiseksi. Nykyiset arabihallitukset, jotka ovat korruptoituneita, alistavia ja läheisesti sidoksissa imperialismiin, ovat jo kauan osoittautuneet kykenemättömäksi käymään tuota taistelua. Sosialistiset vallankumoukset Arabi-idässä, missä työläiset, kaupunkien köyhät ja talonpojat kaatavat nuo hallinnot, täydentäisivät edellytykset voitolle Israelista. Kansannousut vuonna 2011 ja äskettäin Algeriassa ja Sudanissa näyttävät meille välähdyksen vallankumouksen mahdollisuudesta Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Länsi-imperialismille ei ole vähäisin Israelin palestiinalaisia vastaan käymän julman kostosodan luoma uhka, että se on tuomassa arabikansanjoukot takaisin kaduille.  Kuten Tony Cliff, suuntauksemme perustaja, tapasi sanoa, tie Jerusalemiin kulkee Kairon kautta.

International Socialist Tendencyn koordinointikomitea, 31. lokakuuta 2023.

Jätä kommentti