2018 loppupuolella maailman talousennustajien konsensus oli järkähtämätön. Kohta posahtaa. Emme voi mitään. Alkaa kaikkien aikojen lama. Pörssikurssien nousu finanssikriisin jälkeisessä maailmassa oli kestänyt jo yli kymmenen vuotta.
Lama ei kuitenkaan vielä löytänyt tietään maailmantalouden sydämeen. Tie sinne vei koronan kautta. Tai sitä tällä ainakin aika uskottavasti selitetään.
Vain harva on rohjennut esittää poikkeavia mielipiteitä. Eräs heistä on Helsingin maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki. Hänen mukaansa jo ennen korona-virusta oli maailmantalouteen kehittymässä kaikkien lamojen äiti.
”Jos olen oikeassa, näemme todennäköisesti kaikkien aikojen suurimman romahduksen, johon liittyy syvä globaali lama noin vuoden 2020 paikkeilla.Keskeisenä syynä on ’superkuplan’ kasvun jatkuminen osana finansialisaatiokehitystä. Keskuspankkien ’epäsovinnainen’ rahapolitiikka on edelleen voimistanut tätä kehitystä. Maailman talouskasvua on yritetty ylläpitää pumppaamalla helppoa velkarahaa sijoittajien käyttöön. Tuotannon kasvun ja rahoitusmarkkinoiden kehityksen välille on avautunut yhä suurempi kuilu”,
kirjoittaa Patomäki blogissaan.
Jopa Sixten Korkman on todennut, että korona vain puhkaisi kehittyneen kuplan. Sattuman sanelemana toteutuu täten kapitalistisen talouden säännönmukainen välttämättömyys.
Mutta minne katosivat julkisuudesta markkinafundamentalistit? Heidän mukaansahan valtio ei saisi missään olosuhteissa puuttua talouden mekanismeihin. Valtio ja julkinen sektorihan ovat heidän mielestään peikko ja haitallinen tekijä?
Nyt yksityiset yritykset ovat pakkautuneet ilman minkäänlaista turvaväliä kädet ojossa kerjäämään ja jonottamaan valtiolta vastikkeetonta apua hätäänsä. Suotakoon apu heille, kunhan se on vastikkeellista. Irtisanomisia eikä osinkojen jakoa saa tällaisessa tilanteessa tapahtua. Toisessa tapauksessa valtio voisi pakkolunastaa jälkikäteen maksetun osingon omaan kassaansa
Suomessa otettiin korona-kriisin yhteydessä ensimmäistä kertaa käyttöön ns. valmiuslaki. Se on vaarallinen työkalu väärissä käsissä. Laki mahdollistaa eräiden keskeisten perusoikeuksien rajoittamisen. Niihin kuuluvat mm. kokoontumisvapaus, liikkumisvapaus ja sivistykselliset oikeudet.
Onneksi meillä juuri tässä tilanteessa ei sattumalta ole vallassa hallitus, joka koostuisi äärioikeistolaisista kokoomuslaisista ja persuista.
Monet valtiosääntöoikeuden asiantuntijat ovat olleet varsin kriittisiä valmiuslain varjolla tehdyille perusoikeuksien rajoittamisille. Niitä voi lukea ”Perustuslakiblogista”. Ikävänä jälkikaikuna tulevaisuutta ajatellen voi olla madaltunut kynnys ottaa valmiuslaki käyttöön pienemmissäkin ongelmatilanteissa.
Minkälainen jälkitauti tästä kaikesta seuraa, on vielä arvoitus? Varmuudella voi sanoa, että talouden mahalasku on maailmanlaajuisesti jyrkkä. Asetettu ”talousviisaiden” ryhmä Suomessa, joka miettii Vesa Vihriälän johdolla ulospääsyä tilanteesta, koostuu yhtä lukuunottamatta porvarillisesti ajattelevista ekonomisteista. Sieltä ei ole odotettavissa muuta kuin tulevia leikkauslistoja, joiden teho kohdistuu laman syventämiseen ja köyhien köyhdyttämiseen.
Kansalaisaktivisti Naomi Klein on kirjoittanut sokkidoktriinista. Sen mukaan kriisin aikana porvaristo yrittää saada läpi heille edullisia uusliberalistisia muutoksia. Vasemmisto ja ay-liike ovat nyt paljon vartijoina. Heidän tulee olla äärettömän tarkkana, ettei yksikään poikkeusoloissa väliaikaiseksi tarkoitettu myönnytys yrityksille tai esimerkiksi yt-lain muutos jää sattumalta pysyväksi. Sen pitäisi olla jo selvää, ettei oikeistolle riitä mikään.
Joudumme kohta tosissaan punnitsemaan onko ihminen taloutta varten vai talous ihmistä varten?
TERHO LAITILA
aiheesta lisää: IST:n julkilausuma koronapandemiasta https://sosialistiliitto.wordpress.com/2020/05/14/istn-julkilausuma-koronapandemiasta/