Kansainvälisen sosialistisen suuntauksen (IST) julkilausuma Italian vaaleista

Oikeistopuolueiden voitto Italian vaaleissa merkitsee, että ensimmäistä kertaa sitten diktatuurien kaatumisen 70-luvulla johtaa fasistinen puolue eurooppalaista hallitusta. Lokakuussa 2022, sata vuotta Mussolinin Rooman-marssin jälkeen, fasistista tulee jälleen Italian pääministeri.

Giorgia Meloni on taitava poliitikko, mutta hän ei ole pelkästään ”konservatiivi”, kuten tiedotusvälineet häntä loputtomiin kuvaavat. Hän auttoi luomaan Italian veljet -puolueen vastalauseena vanhan fasistisen MSI:n kehitykselle kohti integroitumista valtavirran porvalliseen parlamenttipolitiikkaan. Hänen puheensa ovat täynnä klassista fasistista retoriikkaa ja koodattua antisemitismiä – perheen ja kansakunnan puolustamiseksi ”kosmopoliittisia” finanssikeinottelijoita vastaan.

Vastuu tästä pelottavasta kehityksestä on selkeästi valtavirran puolueilla – etenkin keskustavasemmistolaisella Demokraattinen puolueella ja oletetun ”järjestelmänvastaisella” Viiden tähden liikeellä – jotka tukivat Mario Draghin hallitusta. Tuo pankkiiri asetti Italian lujemmin EU:n uusliberaaliin otteeseen ja tuki innokkaasti Naton sijaissotaa Venäjän kanssa Ukrainassa. Italian veljet oli ainoa merkittävä puolue tuon hallituksen ulkopuolella ja se pystyi imemään sen luoman tyytymättömyyden.

Fasistien läpimurtoa ei pidä liioitella. Johtavien oikeistopuolueiden äänimäärä edustajainhuoneen vaaleissa 2018 oli 12 409 981, 37 % äänistä. Vuonna 2022 määrä putosi 12 299 648:een. Siten 110 000 ihmistä vähemmän äänesti niitä, mutta tällä kertaa niiden ääniosuus nousi 44 prosenttiin äänestysaktiivisuuden laskun takia. Oikeiston menestys on seurausta muiden puolueiden epäonnistumisesta ja siitä seuranneesta vieraantumisesta poliittisesta järjestelmästä pandemian, talouden epävakaisuuden, ekologisen katastrofin ja inflaation aikana.

Lisäksi Melonin menestys on valtaosin vain vaaleihin liittyvä. Hän on pystynyt kasvattamaan Italian edustusta parlamentissa valtavasti voittamalla ääniä pääasiassa muilta oikeistopuolueilta, Legalta ja Forza Italialta. Hän ei ole pystynyt rakentamaan sellaista fasistista katuliikettä, jollaisen hyökkäys vasemmistoa ja ammattiyhdistysväekä kohti nosti Mussolinin pääministeriksi.

Silti Melonin ja Italian veljien voitto on äärimmäisen uhkaava kehitys. Se rohkaisee fasisteja kaikkialla ja antaa heille legitimiteettiä. Italian veljet -puoluekäyttää rooliaan hallituksessa vahvistamaan äärioikeiston yhteiskunnallista ja institutionaalista perustaa ja ajamaan läpi taantumuksellista politiikkaa. Kaikki valtiokoneistossa olevien oikeistolaisten elementtien ja avoimesti fasististen ryhmien, kuten Casa Poundin, itseluottamus kasvaa.

Uusi hallitus jatkaa edeltäjiensä aloittamia hyökkäyksiä työtätekeviä ja etenkin maahanmuuttajia ja pakolaisia vastaan. Veljet on jo vahvistanut, että se romuttaa hyvin vaatimattoman kansalaistulon, joka oli yksi harvoista sosiaalireformeista, jonka Viiden tähden liike sai aikaan hallituksessa. Se suunnittelee myös heikentävänsä aborttioikeutta. Noita hyökkäyksiä vastaan on nostettava laajaa vastarintaa. Kansainvälinen solidaarisuus taisteluille Italian äärioikeistolaista hallitusta vastaan on tärkeätä. Ja minne Meloni meneekin, hänet tulisi torjua ja eristää fasistina. Kansainvälinen konferenssi, jonka Stand Up to Racism järjestää Lontoossa 15. lokakuuta, saa tässä yhteydessä erityistä merkitystä. Me jatkamme vastarinnan organisoimista fasistien mobilisaatiota vastaan kansainvälisesti.

Meloni ja hänen hallituksensa eivät ole voittamattomia. He eivät edusta oikeiston yhteiskunnallisen perustan syvenemistä tai laajenemista. Lisäksi hallituksen sisällä on runsaasti jakoja. Sen kummemmin Forza Italian Silvio Berlusconi kuin Legan Matteo Salvini eivät jaa Melonin intoa Ukrainan sotaan. Pitääkseen kiinni johtoasemastaan Legassa Salviniin on pidettävä puolensa Melonia vastaan. Päättäväinen joukkovastarinnan liike, joka tekee eron keskustavasemmiston vararikkoiseen politiikkaan, voi käyttää hyväkseen näitä heikkouksia ja kaataa Melonin.

Fasistien läpimurto Italiassa on varoitus meille kaikille. Ihmiskunnan edessä on erittäin vaarallinen, monitahoinen kriisi, jonka on saanut aikaan kapitalistinen järjestelmä. Mutta sitä voi käyttää hyväkseen äärioikeisto, kuten hiljan on nähty paitsi Italiassa, myös Ranskassa ja Ruotsissa. Jotta vasemmisto tarjoaisi vaihtoehdon, sen on irtauduttava strategiasta, joka perustuu parlamentaarisiin manöövereihin ja liittoutumisiin uusliberaalin ”äärikeskustan” kanssa. Vain luokkataistelun menetelmät, joilla mobilisoidaan työtätekevät pomoja ja näiden valtiota vastaan, tarjoavat tien eteenpäin.

International Socialist Tendencyn koordinointikomitea

30. syyskuuta 2022

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s