Mitä Karl Marxilta ja Karl Marxista pitäisi lukea

Marxin syntymän 200-vuotispäivän kunniaksi julkaisemme Socialist Worker -lehden Simon Basketterin Marx-lukusuosituksia.

As his ideas developed, Marx became a powerful writer

 


Paras, mistä aloittaa Marxin lukeminen, on Kommunistinen manifesti, joka on keskeinen jokaiselle sosialistille.

Loistavasti “aave kummittelee Euroopassa” alkavasta kirjasta on useita painoksia. .

Kuten useiden Marxin kirjoitusten kohdalla, on tavallisesti paras välttää kaikkia akateemisia johdantoja ja hypätä suoraan tekstiin.

Kehittäessään ymmärrystään siitä, miten kapitalismi toimii, Marxista tuli aina vahvampi kirjoittaja.

Feuerbach-teesit on lyhyt, mutta keskittynyt. “Filosofit ovat vain eri tavoin selittäneet maailmaa, mutta tehtävänä on sen muuttaminen.”

Vuoden 1844 Taloudellis-filosofisissa käsikirjoituksissa Marx esittelee vieraantumisteorian – kuinka kapitalismi vie työläisiltä inhimillisyyden vääristämällä heidän suhteensa omaan työhönsä ja ympäröivään maailmaan.

Saksalainen ideologia on Marxin varhaisten ajatusten väkipyssy – on kuitenkin paras lukea sen lyhyempi versio ilman pitkiä selityksiä, miksi eri filosofit ovat idiootteja [suomeksi on tosin käännetty vain ensimmäinen luku].

Marxin isot kirjat — Poliittisen taloustieteen arvostelua, Grundrisse ja suuri Pääoma—eivät ole niin vaikeasti ymmärrettäviä kuin usein sanotaan. Mutta ne vaativat vähän ponnistelua.

Etenkin Pääoma on sitkeyden väärti.

Se on kauttaaltaan kuvitettu esimerkein ihmisten taistelusta aina työläisten kamppailuista kymmentuntisen päivän puolesta mustien amerikkalaisten taisteluun orjuutta vastaan.

Siinä on värikästä proosaa ja happamia alaviitteitä sekä teoriaa maailman muuttamiseen.

On monia Pääoma-oppaita auttamaan lukijan tietä, mutta erittäin hyvä on Joseph Choonaran A Reader’s Guide To Marx’s Capital.

Making a Marx on history—celebrating 200 years since Karl Marxs birth

 

Marxista ja marxilaisuudesta on kirjoitettu tuhansia kirjoja. Useimmat ovat hyödyttömiä—jos ne eivät yritä teilata Marxia, ne yrittävät haudata hänet monimutkaisuuteen.

Monet kuitenkin ovat hyödyllisiä, kuten Alex Callinicosin The Revolutionary Ideas of Karl Marx. Se antaa tiiviin ja täsmällisen yhteenvedon Marxin ajatuksista nimenomaan maailman muuttamiseen ja sen ymmärtämiseen rohkaisevina.

Elämäkerroista Francis Wheenin Karl Marx [suomennettu] on täyspakkausmarssi, joka esittelee Marxin tyyppinä, jonka kanssa Wheen haluaisi käydä lounaalla.

Sen politiikka on pielessä, mutta se on parempi kuin monet isommat teokset juorujen ja anekdoottien vuoksi.

Kirjallisuuskriitikko Terry Eagleton on kirjoittanut viime vuosina useita lyhyitä Marxin puolutuksia, mm. Miksi Marx oli oikeassa [suomennettu].

Selkein lyhyt Marxin ajatusten esitys on silti edelleen Chris Harmanin Miten marxilaisuus toimii.

Amerikkalainen sosialisti Hal Draper kirjoitti pitkästi, täsmällisesti, oivaltavasti ja joskus ärsyttävästi Marxin kirjoituksista.

Mutta ehkä paras kohta päätyä on Marxin vuonna 1871 kirjoittama Kansalaissota Ranskassa.

Se käsitteli Pariisin kommuunia, jossa työläiset ”ensi kerran uskalsivat kajota »luonnollisen esivaltansa», etuoikeuteen … vanha maailma kääntelehti raivonkouristuksissa nähdessään punaisen lipun”.

Se kesti kaksi kuukautta, kunnes armeija tukahdutti sen vereen.

Raivoissaan Marx kirjoitti viidessä päivässä loistavan kirjasensa, jonka hän sitten luki ääneen sosialistitovereilleen.

Kuulla me emme häntä voi, mutta lukea voimme.

 

 

Monet Marxin kirjoituksista ovat verkossa. Paras paikka siellä on marxists.org, jossa on erittäin kattava suomenkielinen osio. Printtikirjojen suhteen kirjastot ja antikvariaatit ovat paras vaihtoehto, mutta Kommunistisesta manifestista on olemassa tuore painos parhaiten varustetuissa kirjakaupoissa. 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s